Gyulai látnivalók

Gyulai látnivalók

Gyulai vár

Európa egyetlen ilyen épen maradt síkvidéki téglavára, amely a 14-15. században épült gótikus stílusban. Falai között múzeum és várszínház működik, 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra.

Gyulai Várfürdő és Aqua Palota

A Gyulai Várfürdő 5000 m2-nyi vízfelülettel és összesen 16 medencével büszkélkedhet. A 2005 méter mélyről tör fel a 72 C-os, alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvíz. A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található.

A Gyulai Várfürdő területén 9 szabadtéri és 14 fedett medence áll a fürdőzők rendelkezésére. Az összes vízfelület 5093m3.

Legújabb nagyberuházása révén 2013. végén új, fedett élménykomplexummal, az AquaPalotával gazdagodott a Gyulai Várfürdő, így egész évben kiszolgálhatja a családokat, a fiatalokat és azokat, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe.

Százéves cukrászda

A cukrászda elsőként az 1840-ben üzemelt. Napjainkban is régi, tökéletesen restaurált bútorokkal van berendezve, melyeket az idelátogatók használhatnak. Ma is cukrászdaként működik, érdemes betérni egy kávéra, fagylaltra és hagyni, hogy megérintsen bennünket a régi korok hangulata. A cukrászdában egy kisebb kiállítás is látható a korabeli mesterek szerszámaiból, eszközeiből. Egész éven át nyitva tart. A 100 éves cukrászda valójában sokkal több ideje üzemel, mint a nevéből kitűnik. Ha Gyulán jár, ne hagyja ki ezt a platinás helyet! Nyáron a terasz is üzemel.

Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom

A belvárosi római katolikus templomot mai formájában 1775-ben kezdték építeni, Linck János Károly uradalmi építész tervei alapján, Harruckern Ferenc kegyúr jóvoltából, barokk stílusban klasszicizáló elemekkel. A templomot a Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz tiszteletére áldották meg 1777-ben, majd szentelték fel 1823-ban. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörös záródású szentéllyel épült a templom. A hossza: 50 m, szélessége: 16 m, belmagassága: 15 m, toronymagassága: 43,5 m.

A Gyulavári Kastély

A Gyulavári Kastély 2007. szeptember 14.-én adták át felújítás után, melyben rendkívül érdekes és értékes kiállítások kaptak helyet. A múzeum dolgozói igen felkészülten és készségesen kalauzolják a látogatókat. A teljesség igénye nélkül: a kastélyban Erkel-terem (Konferenciaterem), Kohán-terem, Népművészeti bemutató termek, Négy évszak-terem kapott helyet. A múzeumban diorámák segítségével ismerhetjük meg a Körösök völgye természeti kincseit, állatvilágát.

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc (1810-1893) szülőházát 1795-ben építették. Itt rendezték be a róla elnevezett múzeumot, melyben az Erkel család használati tárgyait, a zeneszerző kéziratos kottáit, hangszereit, bizonyítványait, levelezéseinek bemutatását is megtekinthetik a látogatók.

Ladics ház

Polgári életmód történeti bemutató. A ladics család pazar gyűjteményét tekinthetik itt meg a látogatók, melyek között bidermeier és historizáló szobabútorok, rengeteg porcelán,(meisseni és mások) is találhatók.

Kohán György Képtár

A festő hagyatékából létrehozott kiállítását tekinthetik meg itt. Óriási expressív, drámai hatású képektől a viasztempera képekig láthatóak alkotások. A kiállítást időszakonként megújítják.

Almássy Kastély

A gyulai kastélyban okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál-pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, a vasalószobában, az egykori szalonban stb.- számos odaillő adekvát információt, hiteles történetet, anekdotát és legendát közöl az okostelefon/visualguide az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatairól (pl. a kulcsárról, a komornyíkról), az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról, a kor eszmei áramlatairól, műveltségéről és művészetéről stb. A kiemelt terekben enteriőr-rekonstrukció valósult meg, a kastély története időszalagon, multitouch wall-on kerül bemutatásra. A helyi kézműves termékek bemutatkozására a kastély cukrászdájábasn, kávézójában valamint az ajándékboltban lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.

 Almásy-kastély 

  

 Gyulai vár 

 100 éves cukrászda 

 Aqua Palota